O obrtu

Proizvodno pletarski obrt TUZLAK PLET Slatina osnovan je 2. svibnja 2013. godine sa sjedištem u Slatini, Vladimira Nazora 372.

Tradicija proizvodnje pletarskih proizvoda u obitelji Tuzlak traje od 1950. godine kada je otac vlasnika obrta TUZLAK PLET započeo sa proizvodnjom pletenih stolova i košara. Vlasnik obrta je Goran Tuzlak koji je s vlastitim poslovanjem počeo 2004. godine kada je otvorio obrt pod nazivom „ŠIBA – PLET“ te se bavio istom djelatnosti do 2008. godine, kada je obrt prestao s radom.

Od samog početka poslovanja djelatnost obrta vezana je uz proizvodnju proizvoda od šiba, pluta, slame te ostalih pletarskih materijala. Glavni proizvodi obrta su pletene košare te pletene garniture (stolovi i stolice), a bavi se i proizvodnjom igračaka od drva i pletiva. Obrt je obveznik paušalnog oporezivanja, a tijekom dosadašnjeg poslovanja obrt se polako razvija i raste te uspješno izvršava sve ugovorene obveze. Tijekom dosadašnjeg poslovanja proizvodno pletarski obrt TUZLAK PLET specijalizirao se u proizvodnji pletarskih proizvoda od šiba te se u trenutnoj ponudi obrta može pronaći š iroka paleta pletarskih proizvoda – od košara svih veličina i dimenzija, stolova i stolica pa sve do jedinstvenih narudžbi kupaca.

Trenutna proizvodnja obrta gotovo da ne ovisi o tržištu nabave budući da vlasnik obrta osnovni materijal, odnosno šibe koje se koriste u proizvodnji pletarskih proizvoda, uzgaja samostalno na površini od 1,03 ha. Proces proizvodnje je složen zbog toga što obuhvaća cijelu fazu od uzgoja i pripreme sirovine do izrade gotovog proizvoda, a cijeli proces provodi sam vlasnik obrta. Cijeli proces proizvodnje izvodi se ručno uz pomoć strojeva koji pomažu u procesu pletenja materijala.

Obrt trenutačno posluje na području istočne Hrvatske, odnosno na području Virovitičko-podravske, Bjelovarsko- bilogorske, Osječko-baranjske te Požeško-slavonske županije, posjećujući tržnice i sajmove na kojima prodaje svoje proizvode. Navedena područja predstavljaju ciljano tržište obrta. U 2017. godini obrt planira posjetiti sajmove u Puli, Kutjevu, Bjelovaru, Osijeku i Grubišnom polju, a u 2018. godini planira posjetiti sajam u Splitu. Nastupima na sajmovima obrt će proširiti tržište prodaje na područja Istre i Primorja te će ojačati postojeću poziciju na tržištu s obzirom da je kvalitetom i cijenom izuzetno konkurentan.

Obrt TUZLAK PLET je do sada razvio načine distribucije, odnosno dostave svojih proizvoda na području cijele Hrvatske preko vodećih pružatelja kurirskih usluga. Distribuciju putem kurirskih usluga najčešće koristi prema kupcima koji njegove proizvode pronađ u na oglasnicima kao što su njuškalo i drugi, nakon čega slijedi telefonski kontakt od strane kupca i dogovaranje uvjeta kupnje te potom dostava gotovog proizvoda. Vlasnik obrta se želi otvoriti prema novim kupcima putem internetske promocije vlastitom web stranicom, čime će kupcima omogućiti i novi način distribucije svojih proizvoda, odnosno mogućnost narudžbe putem interneta.