Kako proizvodimo

Udio ručnog rada u proizvodnji obrta je 100%, a cijeli proces od uzgoja sirovine do gotovog proizvoda provodi vlasnik obrta. Proces proizvodnje kreće od pripreme sirovine, odnosno sadnje šiba nakon čega se iste sijeku te se klasificiraju u 6 klasa.

Nakon klasificiranja, sirovina odnosno šibe se kuhaju između 12 i 15 sati te se šibama skida kora, nakon čega se iste savijaju. Prije nego što se sirovina može koristiti u proizvodnji, istu je potrebno sušiti te prikladno skladištiti. Kada se pripremi sirovina, ona se u procesu proizvodnje ručno plete pri čemu se dolazi do finalnog proizvoda, odnosno pletenih košara, garnitura (stolova i stolica) i ostalih proizvoda.

Tradicija proizvodnje pletarskih proizvoda u obitelji Tuzlak traje od 1950. godine kada je otac vlasnika obrta TUZLAK PLET započeo sa proizvodnjom pletenih stolova i košara.

Vlasnik obrta je Goran Tuzlak oslanjajući se na obiteljsku tradiciju osniva 2. svibnja 2013. godine proizvodno pletarski obrt TUZLAK PLET Slatina sa sjedištem u Slatini, Vladimira Nazora 372.

Od samog početka poslovanja djelatnost obrta vezana je uz proizvodnju proizvoda od šiba, pluta, slame te ostalih pletarskih materijala. Glavni proizvodi obrta su pletene košare te pletene garniture (stolovi i stolice), a bavi se i proizvodnjom igračaka od drva i pletiva.